Solen er så rød mor – Dansk godnatsang.

“Solen er så rød, mor” er en smuk godnatsang fra Carl Nielsen. Drengen ligger i sengen og stiller sin mor en række spørgsmål om det der lige falder ham ind. Carl har selv ligget og tænkt de samme spørgsmål, når han skulle sove som barn. Han havde en mor, der sad ved sengen og sang for ham.

Da Carl fik mæslinger og blev beordret til at blive i sengen i flere dage, fik han en violin for at han ikke skulle kede sig for meget. Når moren var færdig i køkkenet satte hun sig ind i sengen til ham mens hun hyggede sig med noget håndarbejde. Her sang hun en melodi for ham han skulle spille efter på violinen.

Efterhånden blev Carl bedre og bedre til at ramme de rigtige toner. Da han blev ældre blev han så skrap til at spille violin at han kom på konservatoriet i København og i mange år var professionel musiker i det kongelige kapel.

Da han senere blev en berømt komponist, skrev han en stor koncert for violin, som stadig den dag i dag, spilles af de største komponister verden over.

Her fremfører Helle Thisgård sangen “Solen er så rød, mor”.

Sangtekst til Solen er så rød, mor.

Solen er så rød, mor
Og skoven bliver så sort.
Nu er solen død, mor,
Og dagen gået bort.
Ræven går derude, mor,
vi låser vores gang.
Kom, sæt dig ved min pude, mor
Og syng en lille sang.

Himlen er så stor, mor
Med klare stjerner på.
Hvem monstro der bor, mor,
På stjernen i det blå ?
Tror du, der er drenge, mor,
Der kikker ned til mig ?
Og tror du, de har senge, mor
Og sover li’som jeg ?

Hvorfor bliver det nat, mor
Og kold og bitter vind ?
Hør den lille kat , mor,
Den mjaver og vil ind !
Mågerne og ternerne
Har ingen sted at bo
Å, hør, nu synger stjernerne
De synger mig til ro !

Harald Bergstedt/ Carl Nielsen

Carl Nielsen var ikke den første

Allerede inden Carl Nielsen komponerede sin melodi havde både Sextus Miskow (1857-1928) og Harald Agersnap (1899-1982) sat musik til Bergstedts digt. Sextus havde en enkel komposition for klaver og sang der udkom i 1920. Året efter gjorde Harald Agersnaps ham kunsten efter. Her er første linje dog ikke ”Solen er saa rød, Mor”, men ”Himlen er saa rød, Mor” og kun første og tredje vers er med.

Oluf Ring (1884-1946) har indarbejdet digtet i musik med en simpel melodi. Denne udgave findes med klaverakkompagnement i Arbejdersangbogen fra 1936 – her også med undertitlen ”Den lille Drengs Sovetid”.

Det er dog Carl Nielsens melodi der lever videre i dag. Om det er fordi den er mere harmonisk eller bedre indfanger stemningen vides ikke. Flere har de seneste årtier indspillet deres egne fortolkninger af sangen. Af kendte danske kunstnere kan der nævnes Alberte, Søs Fenger og ikke mindst Lars H.U.G.